Ušteda struje

Ušteda struje u domaćinstvu. Kako da račun za struju bude manji ?

Saveti
23. Sep 2022
3602 pregleda
Ušteda struje

Postoje ljudi koji stalno kukaju kako su im računi za struju veliki i leti i zimi, i u proleće i na jesen. Iako navodno ništa ne troše ipak im stiže veliki račun za utrošenu električnu energiju. Električar je proverio instalaciju i utvrdio da im niko ne krade struju odnosno da ako ništa od uređaja nije uključeno onda nema potrošnje.

Da li je to baš zaista tako ? Pa i ne baš, i zato vam dajemo kratak vodič za racionalno smanjenje utroška električne energije kroz primere potrošača.

SAVETI ZA UŠTEDU STRUJE

Svaki savet je dobrodošao ukoliko ne znate zašto su vam veliki račun za struju i a vi ne znate odakle da krenete sa štednjom.

Najpre, nemoguće je da ne trošite struju a da živite normalno, uz upotrebu kupatila u kome su uglavnom bojler, veš mašina, fen za kosu ... itd. Bojler jeste nešto bez čega se ne može, takođe i veš mašina. Oni ne da troše struju nego je jedu. Bojler koji je stalno uključen je veliki potrošač struje. Naročito ako imate veš mašinu koja ujedno i suši veš pa ceo proces traje satima.

Dalje, ako baš i volite da kuvate i ne koristite šporet za kuvanje turske kafe, ipak povremeno palite ringlu ili rernu jer zašto onda uopšte imate električni štednjak ? Mikrotalasna pećnica ne radi na vazduh, ona radi na struju. Ako ste mislili da on zaista štedi, onda ste se prevarili.

Klima, bilo leti ili zimi osim ako nije inverterski tip bude uključivana, jer ako se ne uključuje duže vremena može se i pokvariti.

Sve stare sijalice na plafonu ste zamenili modernim LED sijalicama jer se bolje vidi, prijatnije je a i čuli ste da manje troše struju.

I da, frižider ili  kombinovani friz sa zamrzivačem je idealno rešenje za stan, ali da ne zaboravimo da on non-stop radi i tako ... kap po kap ... troši struju. Pogotovo ako nemate naviku da ga povremeno skroz otopite i da se led sa zidova zamrzivača apsolutno otopi pa će tada manje struje biti trošeno na zamrzavanje. Gornji deo, dakle frižider, brže će hladiti ako namirnice čuvate u alu folijama a ne u plastičnim kesama.

A šta se dešava sa laptopom ili desktop računarom i serverom ako se koristi svakodnevno ? Koliko uopšte može laptop da potroši struju ? U principu, laptopovi koriste struju iz sopstvene baterije koja se puni brzo, oko 1 h a može trajati između 1 i 12 h, u zavisnosti od opterećenja. Ako imate problem sa laptopom ili kompjuterom, smrdi iz kućišta na goretinu, onda je moguć kvar u najavi pa treba pozvati laptop servis kako bi se otklonile moguće posledice. Inače, potrošnja struje je minimalna osim kod servera koji mogu dnevno trošiti i više kilovata električne energije.

ŠTA NAJVIŠE TROŠI STRUJU?

Za kraj smo ostavili i onu enigmu o kojoj uglavnom polemišu penzioneri kojima su punjači za mobilne telefone stalno uključeni u utičnicama. Podatak da punjač za mobilni telefon ili laptop/tablet troši mnogo struje je besmislica. Punjač kreće da puni mobilni telefon u momentu kada se spoje. Kada su razdvojeni punjač je u stanju mirovanja. Dakle, nemojte da se zamajavate glupostima koje nađete na raznim portalima na internetu i raznim komentarima jer to u praksi uopšte nije tako.

 

Ruter da se gasi kad se ne koristi

Često u štampi možemo videti savete električara kako ruter za wifi troši mnogo struje. Moramo da vam kažemo da ne nasedate na glupe ideje i da sve po kući pogasite i živite u totalnom mraku pa i medijskom. Bez interneta vam možda neće raditi video nadzor, a ko koristi električni kotao na daljinsko upravljanje, onda opet ne može bez WiFi-ja. Ruter ne može potrošiti više struje od led sijalice. Nema razloga ići u krajnost već se samo skoncentrisati na najveće potrošače. To što se za bojler kaže da je "vampir" ili "žderač struje", to je opravdano ali bez tople vode se ne može. Niko nije glup da mu neko soli pamet kako treba da sve zavrne i onda će toliko uštedeti da će živeti kao car. Električar koji lupeta oko rutera i punjača za mobilni telefon kako su veliki potrošači, bolje da se popne na banderu i kukuriče.

wifi ruter

Sve u svemu, eto koji sve potrošači mogu da vam nanesu štetu kućnom budžetu ako ih neracionalno koristite ili ih ostavite da rade kako oni hoće. Tada neka su vam EPS odnosno Đerdap u pomoć !

Postoji i LED svetlo na kraju tunela, a to je neka nova ekološka struja koja se u poslednje vreme dosta reklamira. Vetar i Sunce su svakako dva najbolja izvora električne energije samo kada se iskoriste na najbolji mogući način.

Toplotna pumpa štedi struju

Toplotna pumpa je zaista nešto vredno i može puno da utiče na mesečni račun za struju. Recimo, u Bavarskoj se uveliko kopaju bunari to jest bušotine i do 60-80 m dubine kako bi se došlo do tople vode jer tamo ima puno termalnih izvora. Tada je dogrevanje tehničke vode za potrebe grejanja pomoću toplotne pumpe minimalno.  Ušteda struje postupkom kompenzacijie reaktivne električne energije je nešto relativno novo kod nas. Recimo u namačkoj se veliki broj građana opredeljuje za ispitivanje opcija za toplotnu pumpu zato što je tamo u 70% slučajeva moguće podzemno pronaći toplotni izvor odnosno vodu temperature i do 80 C. To bi se kod nas nazvao termalni izvor a onda bi svako u svom dvorištu mogao da ima banju. E, pa ne ide to baš tako.

Da bi se obezbedilo jeftino grejanje, uz upotrebu sofisticirane tehnologije, uz izvesno ulaganje koje nije baš malo, onda se mora voditi računa o svemu.

Toplotna pumpa je u stvari klima uređaj samo malo napredniji koji koristi toplotu iz vazduha ili iz vode u bunaru što je još bolje. Zamislite da je voda u bunaru na nekoj konstatnoj temperaturi i leti i zimi uz male varijacije ... pa je dovedete u sistem za grejanje već onako sa konstantnom tempetarturom u sistem ... idealno. Znači vi ne morate da zagrevate hladnu vodu u sistemu već da samo dogrevate vodu iz bunara ...

I naravno, postoji i ušteda struje postupkom kompenzacijie reaktivne električne energije a za to će vam biti potrebne usluge pravih električara i ostalih stručnjaka iz ove oblasti.

Za sve to vam trebaju majstori koji se bave time. O tome ćemo u narednom članku. Toplotna pumpa je budućnost ali savet je da razmislite i o solarnim panelima. Solarni paneli jesu skupi i to je jedini razlog zašto u Srbiji malio broj ljiudi razmišlja u tom pravcu. Zelena energija je budućnost, ako ne i sadašnjost koja kod nas dosta kasni. Ali, mora se krenuti jednom u tom pravcu. Gde postaviti solarni panel i jel to legalno ?

Komentari

Seller's picture Majstori
Majstori on 30. Oct 2020
Odličan tekst. Dodali bi smo samo da je TA peć veliki potrošač kao i bojler ako se stalno drže uljučenim sa podešenom temperaturom. Mnogo je ekonomičnije uključivanje po potrebi.

Dodajte komentar

Morate se prijaviti na svoj nalog da bi ste postavili komentar. Log in
Kategorije
Grejanje i hlađenje
Grejanje i hlađenje - Napišite vaša iskustva u vezi grejanja i hlađenja na našem sajtu. Sve o klimi, inverteru, kotolovima za grejanje.
Saveti
Korisni saveti za majstore, oglašivače, firme, klijente.
Zanimljivosti
Zanimljivosti, zanimljive ideje, predlozi, uradi sam, pdf i video tutorijali
Uradi sam
Uradi sam, po svojoj želji uz pomoć naših predloga. Korisna uputstva za majstore i hobiste
Poslednje komentarisano
Odličan tekst. Dodali bi smo samo da je TA peć veliki potroš...
Ušteda struje