Krečenje stana brzo i lako

Kako okrečiti stan brzo, lako i jeftino bez nerviranja ? Izbor materijala, Maxima, Bekament, Cool, Vitex, Kraft, Jupol

Uradi sam
3. Jun 2022
4446 pregleda
Krečenje stana brzo i lako

Krečenje stana je u stvari bojenje zidova i plafona prirodnim akrilnim bojama osim ukoliko baš volite gašeni kreč pa da sve zidove i plafone želite da pređete ovim materijalom ? A zašto bi ste ?

Uvreženo starinsko mišljenje da zidovi treba da dišu a to se postiže samo gašenim krečom, zaista je izgubilo svaku svrhu.

Nauka napreduje, hemija je otišla daleko više koraka i trenutno imamo zaista veliki izbor materijala za krečenje odnosno bojenje i farbanje da toga i nismo svesni.

Bukvalno se hemijske industrije utrkuju i takmiče koja će da proizvede što bolji, ekološki materijal po pristupačnoj ceni a da može dati garanciju na isti u razumnom roku.

Zbog toga, kada sada uđete u farbaru koja je dobro opremljena i ne favorizuje samo jedan brend, već nudi paletu proizvoda, sigurno ćete pronaći ono što baš vama treba!

Recimo, uđete u farbaru i kažete, treba mi kompletan materijal za krečenje stana od 60 kvadrata.

Iskusan trgovac će vam sigurno predstaviti sve od najjeftinijeg do najskupljeg izbora materijala. Ukazaće vam na prednosti i mane, kao i kako da se odlučite za neki proizvod, a da to ne bude najskuplje osim ako vi ne insistirate na vrijantu "skupo je uvek kvalitetno". Sredite zidove i plafone brzo i lako, sami, bez nereda i dodatnih troškova! Biti lepa i srećna istovremeno nije teško.

Predstavljamo vam sve cene materijala i usluga koje vas mogu zanimati u vezi krečenja i sređivanja vašeg stana.

 

  • Maxima boje. U startu ćete u svim farbarama u Beogradu barem ugledati Maxima kante sa bojom, pa tek onda ostale sve. Jasno je da je to marketinški trik i ako je suditi po ocenama korisnika, korisnička iskustva su zaista dobra kada je u pitanju paleta proizvoda koje za dekoraciju i zuaštitu zidova ima Maxima, počev od MaxiDis pune disperzije koja je fenomenalna, ali i MaxiFas boje za fasadu i problematične površine. Maxikril je disperzija to jest disperziona boja koja je izuzetno kvalitetna i vrlo lepo pokriva u toniranoj varijanti sve površine i predviđena je za unutra, dakle za sobe.
  • Bekament se ističe takođe kvalitetom i to ne samo zato što ima dobro ime već zaista je bekament boja za zidove izdašna, vrlo lepo pokriva čak i u jednom nanosu boje  (prva ruka). Naravno, uz primenu kvalitetne podloge za boju u tonu ili čak i korišćenjem obične podloge za krečenje 1:8 biće sve kako treba. Bekament ima ton kartu koja je vrlo precizna i samim tim će radovi unutar vaše kuće ili stana biti po vašoj želji.
  • Kratf kao brend nudi puno toga ali postoje određeni zahtevi koje majstori moraju ispoštovati kako bi perfekcija došla do izražaja. Savet je da se angažuju dobri majstori koji umeju da rade sa Kraft-ovim bojama jer ćete tako biti sigurni da je kvalitet zagarantovan!
  • Vitex je uvek dobar izbor i tu nema dileme, skupo znači i kvalitetno. Vitex boje su izuzetne i lako se radi sa njima. Pokrivnost boje je odlična, uz dobro nanetu podlogu biće garantovano lep izgled ofarbane ili okrečene površine. Veliki izbor nijansi a svaka nijansa se radi u naprednijem kodu farbe, dakle ne u RAL već u NCS ton karti.
  • Jupol, poludisperzija ili puna full disperzija, odnosno kraće rečeno  JUB, već duže vremena zavređuje pažnju jer recimo moleri vrlo dobro znaju da JUB-ov gotova glet masa završava posao brzo a i kvalitetno. Zaštita zidova protiv buđi uz pomoć JUB sredstva je vrhunska. Boje su izuzetno ocenjene od strane majstora molera ali i korisnika-klijenta pa se korisničko iskustvo tako najbrže i najlakše prenosi. Cena prihvatljiva.

 

Priprema zidova i plafona za krečenje

Prvo i osnovno pravilo je da se na staru podlogu nikako ne sme nanositi novi sloj materijala a da prethodno nije urađena sanacija i priprema površine za nanošenje novog sloja poludisperzije ili disperzije.

To zapravo znači da se priprema obavlja tako što se svi zidovi i plafoni najpre dobro otpraše, skine se paučina a zatim se vrlo malo pokvasi raspršivačem za vodu i nakon toga se može naneti podloga za krešenje u razmeri 1:8-1:9. Ovo pravilo važi samo za unutrašnje površine dok se krečenje i bojenje spoljašnjih zidova i plafona drugačije priprema a o tome ćemo pisati u narednom tekstu.

 

Valjak, četka, teleskop, traka, folija

 

Sve što vam treba za brzo i kvalitetno krečenje je dobar alat. Nemojte štedeti na alatu, jer loš valjak može da vam napravi noćne more a četka koja ostavlja dlake još gore. U principu, birajte "čupavac" valjak koji ima što više materijala na sebi kako bi ste ga umočili u kantu sa bojom i duže kotrljali po zidovima dok se ne isuši i opet umočite. To je prvo i osnovno što svaki dobar moler-majstor za krečenje zna.

Četka za ćoškove, odnosno uglove treba da je ugaona podesiva i da se može takođe postaviti na teleskop ili motku, dršku za metlu.

Valjak za krečenje treba da je kvalitetan i da zadovolji norme barem poluprofesionalca majstora, mada je savet da se uvek kupi profi valjak za krečenje koji traje dugo, lepo pokriva površine bojom, lako se pere i ne zahteva neko preterano održavanje. Naravno da takav valjak ne može koštati 500 dinara već je cena za profesionalne alate za krečenje od 1500 dinara pa na više.

Teleskop ako kupite u prvoj obližnjoj farbari bacićete ga odmah i pre početka krečenja. Zašto ? Pa zato što retko koja farbara tu gde živite drži baš baš profesionalni alat, već osrednje klase pa čak i najjeftinije kako bi vam uvalili da završite navodno posao ...ž

Razmislite 5 puta pre nego krenete sami da kupujete alat i materijal za krečenje ...

Nastaviće se ...

Komentari

Trenutno nema komentara na ovom blogu

Dodajte komentar

Morate se prijaviti na svoj nalog da bi ste postavili komentar. Log in
Kategorije
Grejanje i hlađenje
Grejanje i hlađenje - Napišite vaša iskustva u vezi grejanja i hlađenja na našem sajtu. Sve o klimi, inverteru, kotolovima za grejanje.
Saveti
Korisni saveti za majstore, oglašivače, firme, klijente.
Zanimljivosti
Zanimljivosti, zanimljive ideje, predlozi, uradi sam, pdf i video tutorijali
Uradi sam
Uradi sam, po svojoj želji uz pomoć naših predloga. Korisna uputstva za majstore i hobiste
Poslednje komentarisano
Odličan tekst. Dodali bi smo samo da je TA peć veliki potroš...
Ušteda struje