Saveti za uštedu struje

Ušteda struje u domaćinstvu

Saveti
22. Sep 2020
681 pregleda
Saveti za uštedu struje

Postoje ljudi koji stalno kukaju kako su im računi za struju veliki i leti i zimi, i u proleće i na jesen. Iako navodno ništa ne troše ipak im stiže veliki račun za utrošenu električnu energiju. Da li je to baš zaista tako ?

KORISNI SAVETI ZA UŠTEDU STRUJE

Najpre, nemoguće je da ne trošite struju a da živite normalno, uz upotrebu kupatila u kome su uglavnom bojler, veš mašina, fen za kosu ... itd. Bojler jeste nešto bez čega se ne može, takođe i veš mašina. Oni ne da troše struju nego je jedu. Bojler koji je stalno uključen je veliki potrošač struje. Naročito ako imate veš mašinu koja ujedno i suši veš pa ceo proces traje satima.

Dalje, ako baš i volite da kuvate i ne koristite šporet za kuvanje turske kafe, ipak povremeno palite ringlu ili rernu jer zašto onda uopšte imate električni štednjak ? Mikrotalasna pećnica ne radi na vazduh, ona radi na struju. Ako ste mislili da on zaista štedi, onda ste se prevarili.

Klima, bilo leti ili zimi osim ako nije inverterski tip bude uključivana, jer ako se ne uključuje duže vremena može se i pokvariti.

Sve stare sijalice na plafonu ste zamenili modernim LED osvetljenjem jer se bolje vidi, prijatnije je a i čuli ste da manje troše struju.

I da, frižider ili  kombinovani friz sa zamrzivačem je idealno rešenje za stan, ali da ne zaboravimo da on non-stop radi i tako ... kap po kap ... troši struju. Pogotovo ako nemate naviku da ga povremeno skroz otopite i da se led sa zidova zamrzivača apsolutno otopi pa će tada manje struje biti trošeno na zamrzavanje. Gornji deo, dakle frižider, brže će hladiti ako namirnice čuvate u alu folijama a ne u plastičnim kesama.

ŠTA TROŠI STRUJU NAJVIŠE ?

Za kraj smo ostavili i onu enigmu o kojoj uglavnom polemišu penzioneri kojima su punjači za mobilne telefone stalno uključeni u utičnicama. Podatak da punjač za mobilni telefon ili laptop/tablet troši mnogo struje je besmislica. Punjač kreće da puni mobilni telefon u momentu kada se spoje. Kada su razdvojeni punjač je u stanju mirovanja. Dakle, nemojte da se zamajavate glupostima koje nađete na raznim portalima na internetu i raznim komentarima jer to u praksi uopšte nije tako.

Sve u svemu, eto koji sve potrošači mogu da vam nanesu štetu kućnom budžetu ako ih neracionalno koristite ili ih ostavite da rade kako oni hoće. Tada neka su vam EPS odnosno Đerdap u pomoć !

Postoji i LED svetlo na kraju tunela, a to je neka nova ekološka struja koja se u poslednje vreme dosta reklamira. Vetar i Sunce su svakako dva najbolja izvora električne energije samo kada se iskoriste na najbolji mogući način. Za sve to vam trebaju majstori zkoji se bave time. O tome ćemo u narednom članku.

Komentari

Seller's picture Majstori
Majstori on 30. Oct 2020
Odličan tekst. Dodali bi smo samo da je TA peć veliki potrošač kao i bojler ako se stalno drže uljučenim sa podešenom temperaturom. Mnogo je ekonomičnije uključivanje po potrebi.

Dodajte komentar

Morate se prijaviti na svoj nalog da bi ste postavili komentar. Log in
Kategorije
Saveti
Korisni saveti za majstore, oglašivače, firme, klijente.
Zanimljivosti
Zanimljivosti, zanimljive ideje, predlozi, uradi sam, pdf i video tutorijali
Uradi sam
Uradi sam, po svojoj želji uz pomoć naših predloga. Korisna uputstva za majstore i hobiste
Poslednje komentarisano
Odličan tekst. Dodali bi smo samo da je TA peć veliki potroš...
Saveti za uštedu struje
Copyright © 2021 |   Sva prava zadržana |   www.majstorimajstori.com |   24x7 oglasi |   365 dana u godini : - pronađite posao, majstora, budite viđeni